Acasă » Cadru Geografic / Plan Urbanistic Zonal

Cadru Geografic / Plan Urbanistic Zonal

Prahova Comuna Bertea ca asezare este situata intr-o depresiune in partea de nord-est a judetului Prahova, in zona Subcarpatilor, la contactul cu zona montana. Teritoriul ei cuprinde foarte putine portiuni colinare aflate, in zona de sud a comunei, dar grandioase dealuri de inaltime mijlocie si mai ales mare, urmate de zona montana a Carpatilor Orientali, unde cetatenii au suprafete de culturi agricole, pasuni, fanete si paduri. Vatra satului se intinde pe valea paraului Bertea si pe valea paraului Macla, ultima cu aspectul unei valcele. Pe valea Macla se intindea la inceput vatra satului. Asezarile umane din valea paraului Bertea au aparut mai tarziu. Dealurile care inconjoara vatra satului sunt netede si bune de pasunat. Pe ele sunt plantati pomi fructiferi. Datorita reliefului, unele din ele sunt numite poduri, de exemplu Podul Bertii, Podul Casariei, altele se numesc varfuri, exemplu Vf. Benii, Vf. Maciuca sau li s-au atribuit alte denumiri: Piscul Viei, Dealul Matragunilor, Bradatel, Malaiele.

Teritoriul administrativ are suprafata de 5232 ha, din care 2555 ha teren agricol si 2299 ha padure. Se invecineaza la est si nord cu comuna Stefesti, la vest cu comuna Doftanei, la sud-vest cu comuna Brebu si la sud cu comuna Alunis. Orasul cel mai apropiat este Slanic (18 km pe soseaua modernizata si 7 km peste dealurile Bertea si Stefesti pe drum pietruit). Pana la calea ferata Ploiesti-Slanic, cu statia la Varbilau, sunt 12 km.

Comuna Bertea se compune din satele: Bertea (resedinta) si Lutul Rosu. Ea este situata pe drumul judetean 101A si se gaseste la o distanta de 57 km fata de municipiul Ploiesti. Localitatile cele mai apropiate sunt comunele Stefesti, Alunis, Varbilau si orasele Slanic, Plopeni, Filipesti de Padure. Comuna Bertea face parte din asezarile ce nu au fost cooperativizate. Apropierea de centrele industriale Slanic, Plopeni, Filipesti de Padure, Scaieni, Ploiesti favorizeaza deplasarea fortei de munca locale.

Comuna este marginita in partea de nord de Muntii Grohotis cu varful Sf. Ilie (1588m) din care se desprinde spre sud-est culmea mai joasa a Nebunului, iar spre sud-vest culmea Radila, culmea Trifoiu-Serban Voda si culmea Clabucet-Paltinet. La sud de nodul orografic Sf.Ilie inatimile scad treptat la 1488 m in punctul Radila Mare, 1318 m in varful Paltinet si 1373 In Muntele Trifoiu. La contactul cu Subcarpatii inaltimile coboara la 900-1000 m in culmea Scarisoara numita si culmea Bertii si varful Maciuca (902 m).

In ansamblu, tinand cont de altitudine si relief, comuna ca localitate se afla la interferenta carpato-subcarpatica.

Treapta de 1000 m inaltime se afla dezvoltata pe depozitele flisului cretacic, caracteristic muntelui, lipsita de asezari omensti compacte si in mare parte cu functii pastorale. Zona prezinta multe afinitati cu muntele si prea putine cu dealurile, de aceea este atasata zonei carpatice.

Plan Urbanistic Zonal

Contact

COMUNA BERTEA
Sat Bertea, nr. 550,
Judetul Prahova DJ101T
Tel. 0244 247 101
Fax: 0244 247 101

PROGRAM
Luni – Joi: 08:30 – 16:30
Vineri: 08:30 - 14:30

Primaria Bertea
Sari la conținut