Acasă » Educatie si invatamant

Educatie si invatamant

În comunitățile rurale, educația și implicit formarea sunt foarte importante. Totodată, existența infrastructurii școlare creează discrepanțe foarte mari, atât la nivel rural între sate/comune dar mai ales între rural și urban.

Școala rămâne principala instituție și factor de civilizație din mediul rural. Învățământul pe aceste meleaguri are vechi tradiții, rădăcinile acestuia mergând în negura timpului. Nu se cunoaşte cu precizie când a început învățământul să funcţioneze în comuna Bertea, dar datele publicate în lucrarea „Marele dicţionar geografic al Românie”, publicat în anul 1898, ne îndreptăţesc să afirmăm că acest lucru se petrece în anul 1828. Reputaţia şcolii bertene este susţinută şi de pleiada oamenilor de ştiinţă care au absolvit şcoala locală dar şi de paleta foarte diversificată a domeniilor absolvite: medicină, inginerie, economie, biologie, chimie etc.

O problemă deosebită pentru spaţiul rural al comunei, din punct de vedere demografic, respectiv, nivel de educaţie, o constituie şi faptul că pregătirea şcolară a populaţiei este redusă, fenomen accentuat prin migraţia susţinută a tineretului educat.

Infrastructura socială rurală, prin faptul că este slab dezvoltată în domeniul învăţământului se constituie într-un element care influenţează negativ potenţialul capitalului uman, împiedicând chiar dezvoltarea rurală.

În anul 2013, în comuna Bertea funcţionează o unitate şcolară şi o grădiniţă:

scoala

scoala

Unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea în clădiri proprii, corespunzătoare, din punct de vedere funcţional, şi cursurile sunt susţinute de către 23 cadre didactice. Conform datelor statistice, la nivelul anului 2012 erau înscrişi 319 elevi, repartizaţi astfel: 166 elevi înscrişi în învăţământ primar şi 153 elevi înscrişi în învăţământ gimnazial. Tot în anul 2011 erau înscrişi 68 de copii în grădiniţe. În concordanță cu reducerea numărului de elevi, a scăzut și numărul personalului didactic (27 în 2007 și doar 23 în 2012).

 

Contact

COMUNA BERTEA
Sat Bertea, nr. 550,
Judetul Prahova DJ101T
Tel. 0244 247 101
Fax: 0244 247 101

PROGRAM
Luni – Joi: 08:30 – 16:30
Vineri: 08:30 - 14:30

Primaria Bertea
Sari la conținut