Comuna Bertea este așezată în partea central-nordică a Județului Prahova, în zona Subcarpaților la contactul cu zona montană, la 50 km distanță de municipiul Ploiești, 22 km distanță de Vălenii de Munte și la 18 km distanță de Slănic Prahova. Comuna este formată din satele Bertea – centrul administrativ și Lutu Roșu. Comuna Bertea este situată la o latitudine de 45° 23′ 0″ Nord și o longitudine de 25° 87′ 0″ Est. Accesul rutier în localitate este asigurat pe DJ IOIT Vărbilău – Valea Doftanei ce leagă comuna de DN1 Ploiești – Câmpina – Brașov. Bertea se învecinează în N-V cu comuna Valea Doftanei, în S-V cu comuna Brebu, în Sud cu comuna Aluniș, iar în Vest cu comuna Ștefești.
Teritoriul comunei cuprinde foarte puține porțiuni colinare, aflate în zona de sud, dar grandioase dealuri de înălțime mijlocie și mai ales mare, urmate de zona montană a Carpaților Orientali, unde cetățenii au suprafețe de culturi agricole, pășuni, fânețe și păduri. Vatra satului cuprinde mare parte din valea râului Bertea, un mic afluent al Vărbilăului care facilitează irigarea terenurilor agricole. Comuna este traversată de șoseaua județeană DJ101T, care duce spre sud către comuna Aluniș, aflată la confluența Bertei cu Vărbilăul, și spre nord-vest către Valea Doftanei.

Comuna Bertea a fost înființată cu peste un mileniu în urmă, aproximativ pe la anul 1000-1100. Tradiția locală susține că ar fi luat ființă în jurul anului 900. Documentele care atestă localitatea ca așezare sunt destul de târzii.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Bertea făcea parte din plaiul Vărbilău din județul Prahova, și era formată doar din satul de reședință, cu 1303 locuitori. În comună funcționau 8 mori de apă pe pârâul Bertea și două biserici ortodoxe — una fondată în 1830 și alta în 1850. În 1925, comuna Bertea făcea parte din aceeași plasă Vărbilău și avea 2886 de locuitori.
În 1950, a fost inclusă în raionul Teleajen al regiunii Prahova și apoi (după 1952) al regiunii Ploiești. În 1968, a fost transferată din nou la județul Prahova, în componența actuală. La data de 1 iulie 2007 populația comunei Bertea, conform Institutului Național de Satisică, era de 3.415 locuitori, reprezentând 0,42 °/o din totalul populației Județului Prahova.

În comună există zece obiective incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local, toate aflate în satul Bertea. Nouă dintre ele sunt clasificate ca monumente de arhitectură — hanul cu cârciumă și prăvălie Maria Lăcătuș (1900) și casele Constantin Tănase, Ioana Boghici, Ioana Șinca, Sorin Teleanu, Ion Vlădoiu, Cornel Cojocărel, Ioana Petrescu și Gheorghe Ștefan (toate datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea). Al zecelea obiectiv este crucea de pomenire (de drum) din piatră, datând din 1598 și aflată în fața salonului de dans, clasificată ca monument memorial sau funerar.