Școala Gimnazială Bertea

Scurt istoric

Se cunoaște că învățământul este un proces organizat în cadrul școlii de instruire științifica și educare. Nu se cunoaște cu precizie când a început să funcționeze în comuna Bertea. Date scrise, cele mai vechi, sunt prezentate de George Ioan Rahovari, general I.C.Brătianu, Grigorie C. Tomescu care în lucrarea „Marele dicționar geografic al României”, publicată în anul 1898, face următoarea afirmație: „Cartea a început să se învețe aici de vreo 70 de ani. Știu carte 186 bărbați și 31 femei. Copiii de vârsta școlara sunt 108 băieți și 14 fete”.

Afirmația ne ajută să stabilim o întoarcere în timp cu 70 de ani. Scăzând 70 de ani din anul 1898 când a apărut dicționarul rezultă anul 1828 în care se presupune începutul învăţământului în sat .

Viziunea școlii

Școala oferă mediul democratic și creativ, cât și posibilitatea unei  armonioase dezvoltări fizice pentru toți  și  pentru fiecare.

Misiunea

Educația este cel mai puternic motor al schimbărilor sociale, dar pentru activarea acestui motor sunt necesare schimbări fundamentale care să facă posibilă dezvoltarea unei societăți echitabile bazată pe cunoaştere

Grădinița cu program prelungit

Biblioteca Bertea

Biblioteca Bertea este câștigătoarea unuia dintre cele sase proiecte din țară finanțate de Fundația INTERNATIONAL RESEARCH & EXCHANGE BOARD (IREX). Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Biblioteca Județeană N. Iorga, Consiliul Local Bertea și Școala Gimnazială Bertea alături de sponsori și voluntari din comunitate.

Implementarea proiectului a început la data de 12 Aprilie 2013 odată cu deschiderea oficială.

Biblioteca sǎteascǎ înzestreazǎ comuna BERTEA cu 14.724 de volume mândrindu-se cu 410 cititori activi şi cu 2406 volume eliberate la nivelul anului 2019.